100K sijoitusportfolio 24 vuotiaana - miten sen tein?



Ciao!

Kuten moni teistä tietää, olen pitkään puhunut järkevän taloudenpidon, sijoittamisen ja budjetoinnin puolesta. Olen aina ollut äärimmäisen kiinnostunut siitä miten raha toimii, ja henkilökohtaisena tavoitteena on ollut sijoittaa senhetkisen tilanteen mukaan aina niin paljon kuin mahdollista. Muistan miten 18-kesäisenä marssin Nordean konttorille,  ja ilmoitin että nyt alan sijoittamaan. Eikös nuorta herraa kustu melko nätisti linssiin, ja salkusta löytyi kk-säästösopimus isoilla aktiivirahaston kuluilla. Ei mennyt montaa kuukautta kun meni huuruun huono käyttöliittymä, ja päädyin avaamaan tilin Nordnetiin.

Siitä alkoikin useamman vuoden grindaaminen puhelinmyynnin parissa. Vasta ammattikorkeakoulun aikana sain merkittäviä summia laitettua sisään Nordnetiin, vivuttamalla opintolainaa. Silloinkaan ei ollut oikeastaan minkäänlaista käsitystä siitä, että miten näitä osakkeita ja rahastoja veivataan. Osteltiin vähän mitä sattuu, miten sattuu ja millä summalla sattuu. Hirveä into sijoittamiseen kuitenkin oli, ja se oli ehkä kaikista tärkeintä. 

Merkittävintä aikaa itselleni oli kuitenkin aika, jolloin opiskelin Laureassa, Vantaalla tradenomiksi. Tein samanaikaisesti osa-aikaista myyntityötä, ja opiskelin. Joka viikko vaihdoin vapaa-aikaani siihen, että vaurastuisin nopeammin. Voin sanoa, että vitutti kuin pientä oravaa herätä perjantaiaamuna töihin, kun luokkakaverit nautiskelivat krapulaisesta perjantaiaamusta kaikessa rauhassa opiskelijakämpän hellässä huomassa. Mutta tekisinkö tämän uhrauksen uudestaan? Aivan varmasti tekisin, sata kertaa sadasta.
Miksi? Se opetti todella paljon oman talouden hallinnasta, kurinalaisuudesta, sekä siitä ajatustavasta, että omaa aikaa ei ole pakko vaihtaa rahaksi, vaan on mahdollista vaihtaa myös rahaa rahaksi.

Kapitalistinen maailma mahdollistaa sen, että pelkästään omistamalla jotakin asiaa, voimme tienata rahaa passiivisesti, esimerkiksi silloin kun nukumme. Ainakin omaan korvaan kuulostaa todella hyvältä saada rahaa siitä, että en tee yhtään mitään :D Jokainen joka allekirjoittaneen jollakin tapaa tuntee, tietää kuinka laiska olen. Veikkaan, että into sijoittamiseenkin on tullut puhtaasti siitä, että olen halunnut mennä sieltä, missä aita on matalin. Olen mennyt varmaan koko elämäni sieltä, missä ei aitaa ole ollenkaan... :D Ja ainakin itse aion olla siitä ylpeä, ei kaiken tarvitse olla pelkkää suorittamista. Ei ole väärin olla laiska.

Haluan vain olla avoin, ja oikeasti auttaa kanssaihmisiä vaurastumaan. Ei kouluissa opeteta vittuakaan siitä, miten vaikkapa korkoa-korolle efekti toimii, miten hankitaan sijoitusasunto, tai sitä, miksi opintolaina kannattaa ottaa. Aivan uskomatonta. Listaan alle vielä asioita, joiden avulla sinä pystyt samaan kuin minä.

1. Aloita nyt! Älä huomenna, älä seuraavana tilipäivänä, älä sitten kun lomarahat tulee, vaan nyt. Rekisteröityminen on maksutonta, verkkopankkitunnuksilla saat tilin heti auki!

2. Älä käytä rahaa siihen, että näytät varakkaalta, käytä rahaa siihen, että oikeasti vaurastut. Ei ole mitään järkeä käyttää rahaa ulkokuoren rakentamiseen, miellyttääksesi ihmisiä, joita et edes tunne. Ole oma itsesi, kanna sitä 4 euron t-paitaa ylpeydellä, ja paina pää tyynyyn tietäen, että rahasi tekevät sinulle töitä. Se guccin minkkiturkki ei ikävä kyllä sitä tee.

3. Tee uhrauksia. Se ei ole vain 400 euron kenkäpari, se on 40 tuntia töitä 10 euron tuntipalkalla. Kun jaksat nähdä vaivaa nyt, sinulla on varaa ostaa tuo 400 euron kenkäpari siten, että se ei oikeasti tunnu missään.

4. Opiskele. Olen puhtaasti liiketalouden ja kauppiksen opintojen aikana tavannut ihmisiä, jotka eivät ole samanlaisia hattutelineitä kuin minä. Et ikinä tiedä, kuinka paljon hyötyä tai oppia uusista ihmisistä on.

5. Verkostoidu. Tee LinkedIn, siitä on vaan ja ainoastaan hyötyä. Osallistu keskusteluihin, tutustu uusiin ihmisiin, ihan sama mitä opiskelet tai teet. Mitä vahvempi verkosto sinulla on, sitä vahvempi turvaverkko sinulla myös on.

6. Elä alle oman elintason. Tiedämme, että on kivaa ajaa uudella autolla, käyttää uusia vaatteita, ja kaataa karpalokossua kurkusta alas Teatterin VIP:issä tai Kaivohuoneella vaikka joka viikonloppu. Mutta harvoin tälläinen ylimääräinen pröystäily on tarpeen. Osta vain asioita jotka ovat tarpeellisia, palkitse välillä itsesi, mutta sama homma kuin aiemmin, älä ole viikonloppumiljonääri. Jos haluat ostaa jotain hienoa (auto, kello, huonekalu, elektroniikka), osta jotakin sellaista, joka säilyttää hyvin arvonsa. Esimerkiksi design-lamppu voi olla sellainen, josta maksat tänään 600 euroa, ja myyt sen 600 eurolla 10 vuoden päästä. Tämähän tarkoittaa sitä, että olet ilmaiseksi nauttinut 10 vuotta hienosta lampusta. Se, että jokin asia on kallis, ei tee siitä absoluuttisesti kallista. 

7. Pysy nöyränä, älä ole paska jätkä. Ja sitten kun pääset siihen tilanteeseen, että ylimääräistä alkaa olemaan muuallakin kuin keskivartalon liepeillä, älä anna sen nousta hattuun. Ole edelleen oma itsesi, ole utelias ja nöyrä, auta muitakin aloittamaan sijoittaminen ja fiksu rahankäyttö. Jos olet hyvä tyyppi, se kyllä muistetaan. Itsekkäitä kusipäitä on tässä maailmassa tarpeeksi, ja vaurastuminen ei tee sinusta yhtään sen parempaa ihmistä kuin aikaisemmin. 

8. Nauti matkasta (ja voitoista). Elämme kuitenkin vain kerran, eikä sijoittaminen tarkoita sitä, että syödään eläkeikään asti nistipataa, asutaan itsemurhayksiössä, ja säästetään joka ikinen penni mitä mahdollista. Itse ainakin aion jossakin kohtaa alkaa nostamaan voittoja ulos, ostaa unelmieni asunnon ja unelmieni auton, matkailla, sekä ostaa itselleni vapauden käyttää aikani juuri niin kuin itse haluan. Hautaan viedystä rahasta ei ole mitään iloa! Elämä on elämistä varten, ja se myös maksaa :)

Vielä lopuksi, valtava kiitos kaikille teille kauniista sanoista, joita olette erinäisissä sosiaalisen median kanavissa minua kohti suoltaneet. Luen joka ikisen viestin ja kommentin, ja olen äärimmäisen kiitollinen siitä tuesta, jota puolituntemattomilta ihmisiltä olen tähänkin mennessä jo saanut. Toivottavasti viimeistään tämän postauksen kohdalla rohkaistut avaamaan arvo-osuustilin, tai osakesäästötilin Nordnettiin, voin luvata että se kannattaa! Laitan alle linkin, josta se kätevästi onnistuu. Olen omat oppirahani maksanut hölmöjen sijoitusten kohdalla, jotta teidän ei tarvitse :D Tsemppiä sijoitusten tiellä, ja loistavaa loppukevättä just siulle!

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Suositut tekstit