Aina puhutaan miljonääreistä. Se on se myyttinen vedenjakaja vaurauden ja korkean keskiluokan välillä. Ja kyllähän se kieltämättä kiehtoo - miten helvetissä jollain voi olla varaa ajella kivitalon hintaisilla autoilla, matkailla maailman ympäri, ja silti tuo vaurauden lähde ei vain tunnu loppuvan?
Jos ihan tilastoihin mennään, Suomessa on n. 93 000 miljonääriä, Credit Suissen 2023 tekemän raportin mukaan. Ainakin itse yllätyin siitä, miten paljon näitä on. Vertailun vuoksi, Porissa asuu noin 83 000 asukasta. Osuus väestöstä on 1.7%, joka on sinällään oikeasti aika paljon. Olisin itse kuvitellut, että oikea luku olisi huomattavasti pienempi. Määritelmänä tässä on se, että ihmisellä on 1 miljoonan dollarin varallisuus. Ja se voi toki olla vaikkapa yhdistelmä asuntoja, osakkeita, käteistä rahaa.
Mutta verrattaen muihin Pohjoismaihin, tää luku on ihan päin persettä. Esimerkiksi Tanskassa jossa asukasluku on 5.9 miljoonaa, vastaavasti miljonäärejä on 366.000, väestöstä peräti 6.2%. Ja ihan miten tuota haluaa pyöritellä, niin kansantalouden, eläkejärjestelmän ja verotuksen vinkkelistä myö tarvittaisiin reilusti enemmän ihmisiä, jolla varallisuutta on, ja jotka sitä kaatavat takaisin järjestelmään kulutuksen ja verotuksen keinoin.
Ja kun tuon oikeasti pilkkoo atomeiksi, tässäkin on tasoja. Ihminen jolla on vaikkapa 350.000 euron arvoinen omakotitalo, 250.000 eurolla velattomia sijoitusasuntoja, ja loput 400.000 sijoitussalkussa tuskin kaataa shampanjaa sveitsiläisen rannekellon päälle, popsii kaviaaria kaksin käsin ja elää muutenkaan mitenkään kovin "poikkeavaa" elämää, verrattuna tavalliseen työssäkäyvään suomalaiseen.
Sitten taas, jos varallisuus on kymmeniä miljoonia, pelkkä korkoa korolle-efekti, osingot, vuokratulot tekevät sen, että ihminen saa jo niin paljon tulovirtaa, että se ei oikeastaan käyttämällä enää lopu. Ja tässä kohtaa kun rahaa tulee kirjaimellisesti ovista ja ikkunoista, voi kuvitella elävänsä sellaista leffoissa nähtyä, jopa vähän pinnallista miljonäärin elämää.
Sitten taas puhtaasti verotuloihin kun mennään - yli miljoonan vuodessa tienaavia oli vuonna 2022 vain 1624 kappaletta. On kuitenkin kohtalaisen kova temppu tienata yli 83 tuhatta euroa kuukaudessa.
Joo joo, miten MINUSTA tulee miljonääri?
Ja vaikka matikkaa koulussa vähän inhosinkin, en sitä päässyt tässäkään osiossa karkuun. Miljoonan saavuttaakseen, meidän tavoite olisi saada euroja tilille tai omaisuusluokkien kesken yhteensä miljoona euroa, eli tuhat tuhatta, ja yhtälöön pitää suhteuttaa se, että mihin mennessä tämä halutaan saavuttaa. Mitään täältä ei mukaan saa, eli tavoite olisi jäädä vaikkapa etukäteen eläkkeelle - ajatellaan vaikka 50 vuoden raikasta ikää.
Otetaan 18-vuotias, joten aikaa meillä on silloin 32 vuotta.
Sijoittaminen menisi melko lailla nappiin, ja saataisiin 10% vuosituotto sijoitukselle, jonka historiallisesti S&P500-indeksi on suurinpiirtein tarjonnut.
32 vuotta eli 384 kuukautta.
Laitetaan luvut korkoa korolle-laskuriin, ja liikutellaan kursoria siten, että saadaan toivottu miljoona euroa kasaan. Ja se on siinä, 395 euroa kuukaudessa - thats it.
Valtaosa meistä ajattelee, että miljoonaa ei saa kuin tienaamalla aivan saatanasti, mutta se ei pidä paikkaansa. Kyllä moni pystyy elämänsä aikana laittamaan satoja euroja sivuun, huolimatta siitä, mitä työtä tekee. Ja toki, verotus on tosi tiukkaa, mutta sehän tässä on hienointa - tämän säästöpossun saat kasattua ihan millä tahansa tulolla. Ei Nordnet sitä tiedä, onko raha peräisin haravoinnista, opettajantyöstä, raksalta, tai vaikka OnlyFansista. Ihan se ja sama, lopputulos on tällä summalla sama.
Ja tiedän, nyt ajatus on se, että ihan liian pitkä aika, liian iso summa, niin edelleen. Mutta tämä ei ota huomioon esimerkiksi urakehitystä - suurimmalla osalla meistä työvuosien, kokemuksen vuoksi myös tulot kasvavat, jolloin sijoitettavaa rahaa voi olla reilusti enemmän.
Se ikävä totuus on siinä, että jos vaan onnistut kasvattamaan tuloja riittävästi, näillä käppyröillä on vähemmän ja vähemmän merkitystä, mutta silloin myös saavutettavat tuotot ovat huomattavasti suurempia.
Hurjinta tässä potissa on se, että sijoitettua pääomaa ei ole kuin 151 680 euroa, eli sijoitusmarkkina tuo sinulle 848 320 euroa - lähes 85 prosenttia!
Ja sanonnalla töitä tekemällä ei rikastu on tässäkin mielessä perää.
Loppukaneetti
En halua tehdä tästä postauksesta liian pitkää, koska tässä on käytännössä vain yksi opetus - sijoittamisessa on tärkeintä aloittaa. Vaikka summat olisivat pieniä, vaikkapa 15 euroa kuussa, alat rakentamaan tulevaisuuden itsellesi rutiinia, jolla voit köllötellä parhaimmillaan jo vuosikymmeniä etuajassa vaikka Välimeren rannalla, jossain kivassa Airbnb-asunnossa, ja eurot tilisee osinkoina tilille.
Sijoittaminen, aivan kuten mikä tahansa muukin harrastus tai asia elämässä voi mennä päin persettä, ja tämä ei ole sijoitusneuvontaa, vaan omaa ympäripyöreää matemaattista pohdintaa sen ympärillä, että miten tuohon merkkipaaluun voisi päästä.
Tsemppiä vuoden 2025 sijoituksiin!
”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.Tutustu rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan ennen sijoituspäätösten tekemistä.”