Kelloja kelloharrastuksen alkuun!

Terve! Kelloharrastaminen on sellaista, mitä ei läheskään jokainen ymmärrä, mutta yhtä lailla tosi moni on asiasta kiinnostunut. Upean kellon ei tarvitse kuitenkaan olla kallis, ja listaankin tässä vähän erilaisia vaihtoehtoja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja! Itseäni kellot on kiinnostaneet aina, ja ensimmäinen kello taisi olla sen ajan hitti - Daniel Wellington!

Sittemmin aiheeseen perehtyneenä, maksoin yli sata euroa kellosta, jonka sisällä raksuttaa kiinassa massatuotettu patteri. Jos Wellingtonin yleinen ilme kuitenkin kiinnostaa, monia vaihtoehtoja löytyy, niistä vähän myöhemmin postauksessa. 


Eri koneistovaihtoehdot

Kelloa on hyvä ajatella vähän kuin autona - on bensiiniä, dieseliä, kaasua, hybridiä, sähköä. Mitä edullisempi kellon koneisto on valmistaa, sitä halvemmalla sen saa. Autonkin voi rakentaa todella yksinkertaisesti, tai vaihtoehtoisesti todella monimutkaisesti. Sama pätee kelloihin!

On veikeää, että kello voidaan rakentaa tosi yksinkertaisesti, mutta on tehty tarkoituksella super monimutkaisia koneistoja ihan vaan siksi, että voidaan! 

Kvartsi (paristo)


Edullisin, ja yleisin on kvartsikoneisto. Kvartsi saa voimansa pienestä patterista, se pysyy aina ajassa, ja sen tunnistaa siitä, että sekuntiviisari menee aina yhden sykäyksen sekunnissa eteenpäin. Hyvä puoli näissä on edullinen hinta ja koneiston pieni koko. Etenkin jos haluaa ohuen kellon, joka sujahtaa näppärästi hihan alle piiloon, kvartsi on erinomainen valinta.

Tästä huolimatta, myös luksusmerkeillä on kvartsikelloja. Tag Heuer, Omega - jopa Rolexilla on yksi quartz-malli, Rolex Oysterquartz. Näissä kuitenkin välttäisin niin sanottuja muotitalojen kelloja - esimerkiksi Tommy Hilfiger, Gant, Michael Kors. Katteet ovat poskettoman korkeita, ja maksat satoja euroja kiinalaisesta patterikoneistosta. 

Hyviä quartz-vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Casion kellot, Timexit, ja Swatchit. Mielenkiintoinen projekti oli hetki sitten, kun Omega teki Swatchin kanssa yhteisen kellon - Moonswatchin. Ovh. näissä on 250 euroa, ja tässä on kello, mistä saa aina omansa pois, jos niikseen tulee.

Kuva: To the hour


Jos enemmän tuosta Wellington-fiiliksestä tykkää, lähtisin liikenteeseen Timexin Weekenderillä.  Minimalistinen malli, hintaa se 50 euroa, ja rahalle edes jollain tapaa järkevä vastine.
Kuva: Watches you can afford


Solar / Eco-Drive

Solar-kellot lataavat itseään auringon energiasta, ja etenkin kesäisin, tälläinen on todella huoleton vaihtoehto. Näitä malleja ei ole läheskään niin paljon saatavilla, mutta kuitenkin sellaisia, joita on paljon liikenteessä. Myös ihan älyttömän teknisiä solar-kelloja löytyy, esimerkiksi japanilaisen Seikon valmistama Astron GPS. Kellossa on GPS-moduuli, joka päivittää ajan automaattisesti aina aikavyöhykkeen mukaan. Jos esimerkiksi matkailee paljon, eikä halua jatkuvasti vaihtaa uutta aikaa, tämä on aika huoleton vaihtoehto.

Astron GPS ei ole kuitenkaan mikään entry-level kello, vaan suositushintaa kyseisellä aikaraudalla on n. 2500 euroa. Hyviä vaihtoehtoja löytyy niin Casiolta kuin Seikoltakin, valitsee vaan sellaisen, mikä omaan budjettiin mahtuu, ja omaa silmää miellyttää! Ja etenkin jos oma elämä on vähän sellaista rymyämistä, joku kestävä solar-ecodrive kello on erinomainen vaihtoehto! G-shockille annan oman ääneni, kestää kyllä melkein ihan mitä vain, ja leikkisästi puhutaankin "inttirolexeista" näiden, ja muiden Casion kestävien kellojen kohdalla.

Kuva: Keskisen Kello



Manuaali / mekaaninen


Nimensä mukaisesti, tämän kellon koneisto pitää vetää aina käsin. Ennen automaattikelloja osattiin luoda koneisto, joka voitiin virittää ruuvaamalla n. 20 kierrosta nupista, ja kello itsekseen tikittää tietyn ajan, esimerkiksi 48 tuntia. Manuaalin hyvä puoli on kestävyys - kello voi olla vaikkapa 100 vuotta vanha, ja oikeanlainen kelloseppä saa sen kyllä aina huollettua, ja tarvittaessa päivitettyä nykyaikaan. 

Esimerkiksi vaarini oli löytänyt laatikollisen vanhoja patterikelloja, joita oli jo heittämässä pois. Pinosta bongasin kuitenkin yhden pienen, 36 millisen Omegan. Kiikutin tämän Suniselle, kävi ilmi että kyseessä oli Omegan vanha, vuoden 1959 Seamaster, referenssinumero 2990-1. Suninen tilasi kelloon uuden nupin ja lasikkeen sveitsistä, kiillotti kopan ja vaihdettiin siihen uusi Hirschin nahkaranneke. Nyt tämä 64-vuotias kellovanhus sai uuden elämän, ja on valmiina seuraavaan 64 vuoteen! Vanhat manuaalikellot ovat vähän kuin museoautoja, ja ne kertovat kyllä aina tarinaa. Ja esimerkiksi tälläistä vintage-Omegaa saa muutamalla satasella. 

Jos historia ja tekniikka on oma juttu, vanhempi manuaalikello voi olla oikea vaihtoehto juuri sinulle. Omegan tunnetuin kello, Speedmaster on myöskin manuaali, ja on ajaton klassikko harrastajien keskuudessa. Itse kuitenkin tykkään helppouden takia automaattikelloista, mutta eihän se nupin veivaaminen mikään iso vaiva ole! Ja onhan se aina hienoa, kun kellolla on tarina! 

Kuva: Keskisen Kello



Automaatti

Ja sitten suosikki monen harrastajan mielestä, automaattikellot. Aivan kuten manuaalitkin, näissä on sisällä kasapäin pieniä rattaita jotka pyörivät, mutta erona on se, että kello lataa itse itseään - automaattisesti. Tämä tapahtuu siten, että kellon takapuolella on painava puolikuun muotoinen laatta eli vetopaino, joka pyörähtelee eessun taassun, kun ihminen on liikkeessä, tai käden asento vaihtuu. Tämä välittää vedon koneistolle, ja kello pysyy ajassa ihan sillä, että pidät sitä ranteessa.

Automaattikellon tunnistaa helposti sillä, että sekuntiviisari "swiippaa" eli liukuu eteenpäin, sen sijaan, että se nytkähtäisi aina kerran sekunnissa. Jos pilkkua halutaan viilata, viisari oikeasti värähtelee vaan tiheämmin. Koneisto on monimutkaisempi, ja sen takia näiden valmistaminen on kalliimpaa, ja myös myyntihinnat ovat kalliimpia. Kuitenkaan automaattikello ei tarkoita automaattisesti mitään öky-luksus-osamaksukelloa, vaan ihan satasella tai kahdella saa äärimmäisen hyviä kelloja. Esimerkiksi Tissotin TRX, "Tiffany Blue" värissä on upea kello, jossa on 70-luvun fiilistä. Suositushinta taitaa olla 395 euroa, mutta näitä on liikkunut käytettynä 200-300 euron kantturoilla.

Kuva: Keskisen Kello


Toinen erinomainen vaihtoehto on Seiko 5. Laadukas japanilainen koneisto, erinomainen saatavuus, ja eri värivaihtoehtoja on pilvin pimein. Näitä saa käytettynä parhaimmillaan satasella, uusien ovh. pyörii siellä 200-400 euron tietämillä. Esimerkiksi tämä Seiko 5 Sports "street black" on mielestäni aivan älyttömän hieno! Seikot ovat kestäviä, laadukkaita, ja nämä on tosi helppo myydä eteenpäin. Vanhemmat Seikot ovat kopaltaan vähän erilaisia, ja jokaiselle löytyy varmasti mielekäs vaihtoehto. 

Kuva: Keskisen Kello

Ensimmäinen arvokello?

Kuva: Hodinkee



Monesti nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, ja nopeasti katse voikin jo suuntautua ensimmäiseen arvokelloon. Saan itsekin säännöllisin väliajoin viestejä siitä, että joku haluaisi ostaa itselleen ensimmäisen aidosti arvokellon. Ja jos puhutaan noin 1000 euron hintaluokasta, suosittelen melkein jokaiselle yhtä ja ainoaa kelloa - Oris Aquis.

Kyseessä on sveitsiläisen Oriksen lippulaivamalli, äärimmäisen laadukkaista materiaaleista tehty, isohko automaattikello. Näitä myydään reilu 2000 euron lappuhintaan jälleenmyyjillä, mutta harrastajaryhmissä näiden hinta on lukittunut pitkälti siihen 1000 euron kantturoille. Halvimmillaan olen nähnyt näistä kauppaa tehtävän 750 eurolla, ja tietyt erikoismallit ovat lähempänä paria tonnia. Kello on syönyt Oriksen oman koneiston, joka tikittää luotettavasti eteenpäin, ja viimeistely on aivan huippuluokkaa. 

Merkki itsessään on vanha - Oris on perustettu jo vuonna 1904, ja siitä asti markkinoille on tullut laadukasta aikarautaa. Esimerkiksi kuvassa näkyvä "hulk" värinen Aquis on n. 1000 euron kellon, ja jos vastaavan värikombon haluaa vaikkapa Rolexin Submarineriin, joutuu maksamaan noin 20 000 euroa. Jos hinta-laatusuhteesta halutaan puhua, tässä on rahalle aivan älytön vastine. 

Ja kyllä, 1000 euroa on paljon rahaa rannekellosta, mutta kyseinen kello on tosi helppo laittaa eteenpäin, ja jos on ajatuksena muistaa vaikkapa läheistään merkkipäivänä tosi hienolla lahjalla, arvokello on sellainen, joka vetää sanattomaksi. Eri värisiä tauluja on lukuisia, esimerkiksi merestä kerätystä kierrätysmuovista puristettu Oris Aquis Upcycle. Näissä jokainen taulu on erilainen, ja jos kierrätys, vastuullisuus ja ilmastonmuutoksen torjuminen on lähellä sydäntä, tämä kello kertoo juuri oikeaa tarinaa.

Kuva: Hodinkee


Mutta loppukaneettina, älä osta yhtäkään kelloa siksi, että haluaisit tehdä vaikutuksen muihin. Osta juuri sellainen kello, mikä saa hymyn omille huulillesi, ja osta aidosti se kello, minkä haluat. Jos haluat vaikkapa mustatauluisen, uusikoppaisen Omegan, älä osta samanlaista patteriversiota siksi, että siihen rahat tällä hetkellä riittäisivät. Mielummin on hyvä säästää pidempään, ja sitten kun kellon lopulta itselleen saa, se tuntuu tuhat kertaa paremmalta.

Toivottavasti tästä oli iloa aloittelevalle harrastajalle, ja jos haluaa kelloista höpötellä tai kysyä apua, miulle saa kyllä laitella esimerkiksi Instagramin puolella asiasta viestiä. En ole mikään ammattilainen, mutta perusasioissa osaan kyllä auttaa. Kiitos jos jaksoit lukea loppuun asti!

Linkkaan lopuksi vielä luotettavia sivuja, joista oman unelmakellon voi surutta ostaa:

Uusien ja käytettyjen kauppiaita:


Verkkokaupat:


Facebook ryhmät:



Suositut tekstit