LIIGA AUKEAA


Kuva: Atte Räihä
Suljettu sarja, tammikuun tyhjennysmyynnit, mestispeleissä enemmän ihmisiä kuin liigapaikkakunnilla. Katsojia ei kiinnosta, pelaajia ei kiinnosta, faneja ei kiinnosta. Piiri pieni pyörii, ja vaikka Mestiksen voittaisi kolme kertaa viiteen vuoteen, on turha edes uneksia noususta siihen suurimpaan paikallisliigaan.
Nyt tämä sirkus vihdoin saatiin päätökseen. Tämän viikon torstaina Liiga piti kokouksen, jota seurasi tiedotustilaisuus. Kaikki se sosiaalisen median takapaine kantoi hedelmää, kun Liiga vihdoin päätettiin avata. Ajatuksena on saada kasaan 16 joukkueen AVOIN, urheilulliseen menestykseen perustuva sarja, joka tuottaa parempia pelaajia, parempaa urheiluviihdettä, ja tuo takaisin ne kiimaiset paikalliskamppailut PK-seudulla, ja muuallakin Suomessa.

Jos mietitään vaikkapa Ruotsia, meininki on aivan toinen. Pääsarja tuottaa jatkuvasti aivan timanttisen kovia prospecteja, jotka suoraan pystyvät siirtymään NHL:ään kirkkaisiin valoihin. Esimerkkinä Artturi Lehkonen, kaksi kautta Frölundassa, ja siitä suoraan Montrealiin. Sen sijaan Liigasta suoraan änäriin siirtyvät pelaajat kokevat aivan järkyttäviä kasvukipuja - pieni kaukalo, valtava tasoero, huomattavasti nopeampi tempo. Kaiken taustalla on avoimen sarjan tuottama kilpailuasetelma, laadukas juniorituotanto, ja erittäin tasokas alasarja - Allsvenskan.

Ruotsissa peleillä on aina merkitystä siitä hetkestä kun kiekko kauden alussa tippuu, aina viimeiseen vihellykseen asti. 14 joukkueen avoimeen sarjaan on kyllä tulijoita, taso on kova, ja ei ole sattumaa, että ruotsalaiset menestyvät äärimmäisen hyvin korkeimmalla tasolla. 

Vuosien 2016 ja 2022 välillä Suomesta on varattu NHL:ään 123 ja Ruotsista 190 pelaajaa. Suomalaisten onnistumisprosentti on lähes ruotsalaisten tasoa: suomalaisvarauksista 18,7 prosenttia (23 pelaajaa) on pelannut tällä kaudella NHL:ssä, ruotsalaisista tasan 20 prosenttia (38 pelaajaa). (Lähde: Yle)

Siitä huolimatta, silmätesti todistaa sen, että kun perus pelaajamassaa vertaa keskenään, ruotsalainen perusvaraus on keskimäärin valmiimpi liigaan, kuin suomalainen. Syyt ovat toki moninaisia, mutta Liigan avaaminen on erinomainen startti sille, että urheilullisuus tuodaan isolla kädellä takaisin. Jo nyt rivien välistä sai ymmärtää, että Kiekko-Espoo nostetaan jo ensi kaudelle mukaan remmiin, ja 2025 Mestiksen mestari pääsee karsimaan sarjanoususta Liigan jumboa vastaan. Ikävä kyllä, näillä näkymin asetelma viittaa vahvasti siihen, että ensimmäinen karsintasarja tullaan näkemään Jokereiden ja Saimaan Pallon välillä. Mutta näin paljasjalkaisena Lappeenrantalaisena voin kohteliaasti todeta - sitä saa mitä tilaa.

Täällä on vuosikaudet hakattu päätä seinään, patteriin, ja lahoavan Kisapuiston pleksiin. Välillä (alkukaudesta), on nähty väläytyksiä siitä, että kurssi on kääntynyt, mutta lopputulos on vastannut aina lopulta Jeesuksen pääsiäistä. Eikä ole pelaajillekaan oikein, että tammikuusta eteenpäin pelataan pelkillä A-junioreilla, ja otetaan joka saatanan peli turpaan. Nyt joudutaan taistelemaan sarjapaikasta kynsin ja hampain, ja se muuttaa huomattavasti asetelmaa marraskuisena tiistai-iltana, kun vastaan astelee dynaaminen Vaasan Sport, Pelicans, tai vaikkapa KooKoo. Jos pelilliset esitykset ei riitä, edessä on äärimmäisen tiukka karsintasarja Mestiksen mestaria vastaan. Ja se on vain ja ainoastaan oikein.

Kaikesta huolimatta, tämä oli ainoa oikea päätös. Vaikka oma sydän sykkiikin enemmän NHL-kiekolle, rakastan liigakiekkoa, sen tuottamia tarinoita, ja onhan se hienoa nähdä Kisapuistossakin, kun vastaan asettuu aito jääkiekkojoukkue. Tästä kun kelataan viisi vuotta eteenpäin, on syytä taputtaa kabinetissa itseään selkään, sillä tämä on ensimmäinen askel Liigan pelastamiseen. Vielä kun se areena saataisiin tämän kaupungin keskustaan, olisi aika hienot ajat edessä.

Kiitos pukumiehille kabinetissa, annoitte urheilulle erävoiton, tätä suomalainen jääkiekko on kaivannut siitä asti, kun Jokerit hyppäsi itärajan yli. Kiitos kiekkofanit, kun äänestitte jaloillanne urheilun puolesta. Kiitos Jokerit ja K-Espoo siitä kiekkokiimasta, joka katkaisi kamelin selän. +8000 ihmisen Mestiskamppailu kertoo kyllä siitä, että sarjalle on jotakin tehtävä.

Kiitos.

Suositut tekstit